21.1.2007

Varhaisia lehtijuttuja mormonismista 1800-luvun Suomessa

Mormonismista suomalaisessa julkisuudessa tiedetään kovin vähän ennen vuotta 1946. Sen jälkeen vuonna 1947 perustettu MAP-kirkon lähetystoimisto Suomessa ja paikallinen jäsenistö alkoivat tarkemmin seurata kirjoittelua itsestään ja kerätä lehtileikkeitä ahkerammin.

Tutkijalle on internetin ja asioiden digitalisoitumisen myötä olemassa erittäin hyödyllinen lähde kattamaan osa syntyneestä aukosta: Helsingin yliopisto on digitoimassa kaikki Suomessa ilmestyneet sanomalehdet vuosilta 1771-1890, ja projekti alkaa nyt olla loppusuoralla. Näin syntyneeseen "Historiallinen sanomalehtikirjasto" -palveluun pääsee klikkaamalla tästä. Sivustolla voi selata vanhoja lehtiä tai etsiä niistä tietoja hakusanojen avulla.

Palvelun sisältämä materiaali on antanut valtavasti uutta tietoa mm. siitä, kuinka mormoneihin suhtauduttiin 1800-luvun Suomessa, sekä ulkomailta tulleiden tietojen että maassa vuoden 1875 syksyn jälkeen oleskelleiden mormonisaarnaajien pohjalta. Kirjoitin aikanaan palvelussa olleen materiaalin pohjalta artikkelin mormonismista 1840-luvun suomalaisissa lehdissä, siihen voi tutustua englanniksi klikkaamalla tästä. Oikein lyhyt versio tuosta artikkelistani julkaistiin MAP-kirkon Liahona-lehdessä nro 10/2005 Suomen sivuilla.

MAP-kirkko perustettiin vuonna 1830. Ensimmäiset saarnaajat tulivat Eurooppaan vuonna 1837 ja Suomeen vasta 1875. Tuolloin 1840-luvulla Suomessa ei siis vielä ollut mormoneja. Raportointi edustaakin lähinnä sen ajan "saksijournalismia".

Mitä tuumaatte esitellyistä lehtijutuista? Olisi myös mielenkiintoista kuulla, mitä asioita tuosta 1800-luvun julkisuudesta omasta mielestänne kannattaisi tutkia tarkemmin.

Ei kommentteja: