Siirtolaisista ja konferenssista
Kovin on ollut heikkoa kirjoittamiseni tänne viime aikoina.... No, viimeinkin jotakin.
Olen väitöskirjaani (aihe erinäisistä syistä muuttunut, nyt: "The Introduction of Mormonism to Finnish Society, 1840-1903") varten kartoittanut mormonisiirtolaisuutta Suomesta Utahiin 1800-luvulla. Sitä tapahtui hyvin pienessä määrin, tiedossa on 14 Suomesta Utahiin lähtenyttä.
Tiedot ja analyysia on julkaistu artikkelissa "Suomesta Siioniin: Mormonisiirtolaisuus Utahiin 1800-luvulla", lehden Siirtolaisuus - Migration pari päivää sitten ilmestyneessä numerossa 4/2007, s. 12-19.
EMSA:n konferenssiuutisia sen verran, että konferenssi pidetään Åbo Akademissa Turussa 21.-22. elokuuta 2008. Call for papers on julkaistu täällä.
3 kommenttia:
Hei,
kannattaisiko sinun kuitenkin venyttää tutkimuksen kattamaa aikaa ensimmäiseen maailmansotaan asti? Sitä pidetään yleensä amerikansiirtolaisuuden hiipumispisteenä. Vai onko sinulla jokin erityinen syy siihen, että valitsit juuri vuoden 1903? Sen jälkeen Suomesta muutti vielä erittäin paljon väkeä Amerikkaan. Oliko joukossa mormoneja, siitä ei minulla ole tietoa.
Moi, kiitos paljon kommentista.
Tein rajauksen vuoteen 1903 parista eri syystä: 1) Lähdemateriaalin vähyys sen jälkeen (ja osittain kyllä jo sitä ennenkin) ja 2) Francis M. Lymanin käynti Suomessa elokuussa 1903 pyhittämässä maa mormonilähetystyölle, joka tavallaan käänsi katseen moderniin aikaan.
Tiedossani ei valitettavasti ole 1800-luvun lopun jälkeen Amerikkaan muuttaneita suomalaisia mormoneja ennen 1950-lukua, vaikka tosiaan yleinen siirtolaisuus vielä jatkuikin. Kun uusia käännynnäisiäkään ei tullut, niin ne joilla oli halu lähteä näyttävät jo käyttäneen tilaisuuden hyväkseen 1880-luvulla.
Hei taas,
tuntuu kummalliselta, ellei Luodosta lähtenyt ketään USAan 1800-luvun jälkeen ja ennen 1950-lukua, ts. ennen ensimmäistä ja toistakaan maailmansotaa. Mutta kai asia niin sitten on.
Lähetä kommentti