Mormonismin tutkimusta Suomessa
Kirjoitin jokin aika sitten mormonismin tutkimuksesta Suomessa katsausartikkelin, joka sittemmin julkaistiin. Siitä käy ilmi, millaista tutkimusta täällä on aikaisemmin tehty ja julkaistu eri tavoin.
Tieteellisissä aikakausjulkaisuissa tai muissa vastaavissa olleita kirjoituksia katsaukseen sisältyy kourallinen. Tehtyjä ja tulevia graduja taas löytyi jonkin verran alle 20 kpl, ja lisäksi minulla oli tiedossa joitakin proseminaaritöitä (onko jollakin tiedossa katsauksesta puuttuvia töitä?). Aihealueet ovat moninaiset: historiaa, sosiologiaa, kirjallisuudentutkimusta, lääketiedettä jne.
Jonkin verran on siis tutkittu, mutta selvittämätöntä on vaikka millä mitalla. Varsinkin kun pidetään mielessä, että maailma ja mormonismi sen mukana on jatkuvassa muutoksessa. Tärkeää olisikin mm. saada ajan tasalla oleva yleiskuva MAP-kirkon suomalaisesta jäsenistöstä.
Ehdotan katsauksessani joitakin tarpeellisia tutkimussuuntia. Nyt haluaisinkin heittää ideoinnissa pallon teille: Millaisia asioita teidän mielestänne olisi mielenkiintoista saada tietää suomalaisesta mormonismista sekä itsenäisesti että esimerkiksi suhteessa muiden maiden mormoneihin ja muuhun suomalaiseen uskonnollisuuteen?
2 kommenttia:
Mielestäni olisi mielenkiintoista nähdä tutkimus, joka käsittelee Mormonin kirjaa suomalaisessa kontekstissa. Mitkä tietyt stereotypiat vallitsevat erilaisissa kirjoissa, artikkeleissa ja tutkimuksissa ja antavatko ne todellisen vai harhaanjohtavan kuvan itse kirjasta.
Minua kiinnostaisi Mormonin kirjan suomennosten ja niissä käytettyjen käännösteorioiden vertailu.
Toinen herkullinen aihe olisi ns. mormonislangi suomalaisten mormonien teksteissä.
Lähetä kommentti