Arkistoissa pyöriessäni on ajan mittaan löytynyt yksi sun toinenkin mormonismiin Suomessa liittyvä dokumentti. Niitä on sekä 1800- että 1900-luvuilta, vaikkakin edellinen on tällä hetkellä enemmän tapetilla opinnäytteen vuoksi.
Koska en haluaisi pitää näitä dokumentteja vain omaksi ilokseni tai julkaisujeni alaviitteissä vaan saattaa niitä muidenkin asianharrastajien nähtäväksi, ajattelin laittaa niitä tänne esille aina silloin tällöin pienen kommentaarin kera. Suuri osa 1800-luvun dokumenteista on kirjoitettu ruotsiksi, mutta se ei toivottavasti ole este kauhean monelle. Jossakin vaiheessa kiinnostaisi koota kaikki kertyneet dokumentit erilliselle sivustolle; niitä on aika paljon.
Sarjan saa aloittaa Vaasan evankelis-luterilaisen seurakunnan vt. kirkkoherra Johannes Bäckin nimissä lähetetty kirkkoneuvoston kirje Vaasan maistraatille. Kirje on päivätty 31.7.1876 ja löytyy Vaasan maakunta-arkistosta Vaasan raastuvanoikeuden arkistosta. Tekstin voi lukea klikkaamalla alla olevia kuvia.
Kirjeessä neuvosto paheksuu kahden ruotsalaisen mormonin (Carl ja Johan Sundström, s. 1846 ja 1851) Vaasan alueella tekemää lähetystoimintaa, joka oli alkanut edellissyksynä. Sitä oli tehty enemmän tai vähemmän salassa ja hieman menestystäkin oli ollut. Kirkkoneuvoston pyyntö oli karu: koska mormonit tunnustavat oppia, jota Suomi tai sen enempää muukaan Eurooppa ei suvaitse, maistraatin tulisi ryhtyä toimiin veljesten karkoittamisekseen maasta.
Elettiin aikaa ennen vuoden 1889 eriuskolaislakia (joka ei kylläkään muuttanut mormonien asemaa), joten sanktiot olivat mahdollisia. Pormestari haettikin veljekset puheilleen elokuun alussa ja luki Bäckin kirjeen heille. Selkeitä sanktioita ei ilmeisesti tullut, vaikkakin veljekset palasivat Ruotsiin syksyllä 1876.
Carl Sundström palasi toisen lähetyssaarnaajan kanssa myöhemmin samana vuonna, ja silloin Bäckin mitta täyttyi totaalisesti;
Wasabladetin numerot joulukuulta 1876 ovatkin mielenkiintoista luettavaa. Vuonna 1850 syntynyt nuori Johannes Bäck oli evankelisen herätysliikkeen miehiä ja tunsi vahvaa antipatiaa baptistien, metodistien ja mormonien kaltaisia uusia liikkeitä kohtaan. Asiasta enemmän mormoninäkökulmasta ehkä ensi kerralla.